Jdi na obsah Jdi na menu

Studie rodinného domu v Bernarticích u Milevska pro mladou rodinu v nově zastavovaném území, na jižním okraji obce - poblíž památníku z II. Světové války.

Zadáním je vybudovat na svažujímcím se pozemku jednopodlažní dům pro rodinu s dětmi s obviklým programem, který má zajistit  pohodlný moderní život v domě i zahradě. Poloha je velmi příznivá, neboť pozemek je v zastavovaném území krajoví a tak jeho jižní starna dle územního plánu zůstává volná s výhledem do krajiny.

V návrhu se snažíme dům k jihu co nejvíce otevírat a naopak ostatní starny prořezávat co nejméně, tak aby investorům zůstávalo soukromí na jejich zahradě.

Koncepčně řešíme dům ve dvou variantách, které odlišným způsobem pracují s konfigurací terénu.

Varianta 1 - má pouze jedinou výškovou úroveň a komunikace vnitřních prostorů s pozemkem se děje přes lehkou dřevěnou terasu.

Varianta 2 - kopíruje svažující se terén a nabízí přímý kontakt vnitřních prostorů přímo s úrovní zahrady. V domě je pak několik výškových úrovní, které jsou vzájemně spojeny krátkými schodišti.

Architektura obou variant je odlišná.

Varianta 1 je na vnější starně strohá až puristická a ke svému okolí se tváří nepřístupně. Naopak vnitřní strana do zahrady, kde je obytná terasa, je otevřená a hravá a sem je směřován život celého domu. Na vněší části domu jsou ve vstupní části a na severní straně vyhřezlé některé objemy místností, které tvoří jakési aditivní články a mají i jinou strukturu povrchu - dřevěný obklad - čímž odkazují na venkovský charakter stavby.

Varianta 2 je řešena odlišně - hmotněji, přesto hmoty jsou díky konfiguraci terénu posunuty vertikálně a tím se rozehrává prostorová hra, která dům rytmizuje a člení.

Stav akce:

2013 - výstavba

2014 - kolaudace, vypracován návrh zahrady

 

RD Bernartice 2011

Studie Varianta 1

20. 5. 2011

Studie Varianta 2

20. 5. 2011